شرايط نگهداری سبزیهای مخصوص خشک کردن به چه صورت است؟
سبزیها به واسطه مقدار بالای رطوبت به سرعت فاسد شده و بافت آنها تخریب می شود.
بنابراین باید بلافاصله پس از برداشت و دركوتاهترین زمان ممكن جهت فراوری به کارخانه تولید بسته بندی سبزی خشک حمل شوند.
به همین دلیل بهتر است، سبزیها در هنگام خنكی هوا یعنی صبح زود و یا عصر برداشت شوند كه در این حالت دارای عطر و طعم بهتری هستند.
همچنین سبزیهایی كه برای خشک كردن استفاده می شوند باید دارای درجه رسیدگی مناسبی باشند.
زیرا در صورتی كه برداشت دیرتر از موقع انجام گیرد به سبب از دست دادن بخش زیادی از آب آنها می شود.
این امر باعث می شود تا بافت آنها خشک و خشن شود.
سبزیهای برگی مانند شوید و اسفناج تازه باید بلافاصله وارد خط تولید بسته بندی سبزی خشک شوند.
زیرا ماندگاری كمتری داشته و بهتر است كه همیشه تهیه این سبزیها متناسب با حجم تولید باشد تا همواره سالم و تازه باشند.
مرحله تمیز کردن و شست و شو سبزی ها
با عمليات شست و شو ناخالصيهای همراه سبزی از آن جدا مي شود.
عمليات شست و شو در حوضچه های پر آب و در سه مرحله خيساندن، شست و شوی ثانويه و آبكشی انجام مي شود.
ابتدا ناخالصی سبزیها تا حدودی بر روی نوار سورت توسط كارگران جدا می شود.
سپس عملیات خیساندن درون حوضچهها صورت می پذیرد كه در واقع نوعی عملیات مقدماتی برای شست و شو است.
عمل خیساندن حداكثر به مدت ۲ ساعت انجام می شود.
مرحله بعدی بسته بندی سبزی خشک، شست و شو و ضدعفونی است.
برای ضد عفونی كردن سبزیها باید از آب كلردار استفاده كرد.
طی این مراحل سبزیها شسته و تمیز می شوند.
مرحله خرد کردن سبزی ها
در این مرحله از بسته بندی سبزی خشک،سبزی ها داخل دستگاه خردکن ریخته می شوند.
با خرد کردن سبزی ها زمان خشک شدن آن ها کاهش می یابد.
زیرا در این حالت سطح تماس سبزی ها با هوا افزایش یافته و از سوی دیگر مسیری كه آب باید طی كند تا از سبزی خارج شود كوتاه تر می شود.
بنابراین عملیات خشک كردن با سرعت بیشتری انجام می گیرد.
مرحله خشک کردن سبزی ها
در این مرحله از بستته بندی سبزی خشک می توان از خشک كنهای آفتابی، كابینتی، تونلی استفاده كرد.
با توجه به حجم و ویژگی های محصول، نوع خشک كن مورد استفاده متفاوت است.
درجه بندی سبزی های خشک شده
در این مرحله از خط تولید سبزی خشک، سبزیها پس از خشک شدن باید از نظر کیفیت درجه بندی شوند.
کیفیت محصول به موارد زیر بستگی دارد:
- یکنواختی خشک شدن
- عدم وجود ناپذیرفتنی ها
- اندازه قطعات خشک شده
- رنگ
- عطر
- بو
مرحله فرمولاسیون
در فرمولاسیون غذاهای مختلف، ترکیبی از سبزیها با نسبتهای گوناگون به کار می رود.
اما در مرحله خشک کردن، سبزی ها به صورت مجزا از هم خشک می شوند.
بنابراین لازم است در انتهای عملیات خشک کردن، سبزی ها با نسبت معینی با یکدیگر مخلوط شوند.
سبزیهای ترکیبی مانند:
- قورمه سبزی: تره، جعفری،گشنیز و مقداری شنبلیله
- کوکوسبزی و سبزی پلویی: شوید، تره و جعفری
- سبزی آش: تره، جعفری و اسفناج
بسته بندی سبزی خشک
در این مرحله از خط تولید سبزی خشک، سبزی های خشک شده بسته بندی می شوند.
سبزی خشک شده جاذب رطوبت(نمگیر) است.
بنابراین بسته بندی باید نسبت به رطوبت نفوذناپذیر باشد.
علاوه براین بسته بندی باید در مقابل خروج عطر و بو نیز مقاوم بوده و محصول را در برابر نور نیز محافظت کند.
نگهداری محصول تحت گاز ازت سبب بهبود شرایط نگهداری و افزایش زمان ماندگاری محصول خشک شده میشود.
لازم است بر روی بسته ها نشانه گذاری مطابق استاندارد ملی ایران انجام شود.
مراحل مختلف درخط تولید بسته بندی سبزی خشک کدام ها هستند؟
برای خشک کردن سبزی مراحل زیر را باید در دستور کار خود قرار داد:
۱٫آماده سازی
در این مرحله با قرارگیری سبزیجات بر روی نوار نقاله ها، ناخالصی ها موجود توسط نیروی انسانی جدا می شود و به مرحله ی شستشو انتقال پیدا می کند
۲٫شستشو
در این مرحله شستشو و ضدعفونی سبزیجات توسط دستگاه های صنعتی انجام می گیرد
۳٫خشک کردن
سبزیجات در این مرحله با عبور از دستگاه ها و از دست دادن آب خود، خشک می شوند و با حفظ رنگ، کیفیت و خواص وارد مرحله ی بعد می شوند
۴٫بوجاری
در این مرحله از روند خط تولید، برگ های خشک و ساقه های اضافی از برگ های سبزیجات توسط الک ها جدا می شوند و سبزیجات را برای بسته بندی آماده می کند
۵٫بسته بندی
بسته بندی سبزیجات با توجه به نوع و اندازه توسط یک سری دستگاه های بسته بندی انجام می گیرد
۶٫کنترل کیفی مربوطه محصول
کنترل کیفی و فرموله کردن سبزیجات آخرین قسمت از این عملیات و روند خشک کردن سبزی می باشد
چه دستگاه هایی برای این کار مورد نیاز است؟
از دستگاه های مورد نیاز برای خط تولید سبزی خشک می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- دستگاه شستشو
- دستگاه نوار استیل آبکشی
- دستگاه آبگیر
- دستگاه خشک کن
- دستگاه بسته بندی