دستگاه های مورد نیاز در خط خشک کن آجیل
آجیل و خشکبار از تنقلات پرطرفدار و پرمصرف محسوب می شوند.
محصولاتی مانند تخمه، پسته، بادام هندی، بادام زمینی، فندق و …. از جمله خشکباری هستند که پس از تفت دادن و طعم دار کردن به دست مصرف کننده می رسند.
راه اندازی کسب و کارهایی در این حوزه، سود بسیاری را نصیب تولید کنندگان خواهد کرد.
بخصوص اگر آجیل و خشکبار به صورت بسته بندی شده به بازار ارائه گردد.
تخمه از جمله تنقلات محبوبی است که با داشتن دستگاه تخمه پزی می توان آن را بو داد و طعم دار (شور) نمود.
بنابراین با استفاده از یک دستگاه تفت تخمه، در مغازه ها و کارگاه های کوچک می توان کسب درآمد نمود.
برای فرآوری آجیل و خشکبار در خط خشک کن آجیل نیاز به دستگاه ها و ماشین آلاتی دارید که در این مقاله به معرفی آن ها خواهیم پرداخت.
دستگاه های مورد نیاز در خط خشک کن آجیل
- انواع بالابر
- دستگاه شورکن
- دستگاه طعم زن (لووک)
- دستگاه خشک کن (سرند)
- دستگاه های بسته بندی خشکبار
دستگاه تفت تخمه، آجیل و خشکبار در خط خشک کن آجیل
یکی از مراحل بسیار مهم در فرآوری آجیل و خشکبار مرحله تفت و بو دادن محصول است.
دستگاه های تفت خشکبار معمولا از اجزاء زیر تشکیل می شوند:
- درام (مخزن)
- قیف جهت خوراک دهی
- بدنه عایق کشی شده
- مشعل(گازی یا گازوئیلی)
- شاسی
- کنترلر(برای تنظیم دما، سرعت و …)
- موتور گیربکس
عملکرد دستگاه تفت در خط خشک کن آجیل چگونه است؟
در ابتدا برای تفت و بو دادن تخمه و آجیل بوسیله دستگاه تفت، باید مشعل دستگاه را روشن کنیم.
با این کار درام یا همان مخزن حلزونی دستگاه گرم می شود.
وقتی دستگاه به دمای مورد نظر رسید محصول از طریق قیف، وارد درام درحال چرخش می شود.
بعضی از دستگاه های تفت که دارای کنترلرهای هوشمند هستند می توانند دمای دستگاه سرعت چرخش درام حلزونی و زمان تخلیه محصول از دستگاه را نیز تنظیم کنند.
دستگاه شورکن و طعم زن خشکبار
در خط خشک کن آجیل ، پس از تفت دادن تخمه و دیگر خشکبار ، مرحله طعم دار کردن آن آغاز می شود.
از دو دستگاه شورکن و طعم زن(لووک) برای طعم دار کردن محصولات مختلف استفاده می شود.
این دو دستگاه دارای تفاوت هایی هستند.
دستگاه طعم زن معمولا برای طعم دار کردن محصولاتی استفاده می شود که حساس به ضربه هستند مثل بادام هندی.
اما در خط شورکنک آجیل دستگاه شورکن برای خشکباری بکار گرفته می شود که حساسیت بالایی ندارند و در اثر ضربه خرد نمی شوند و آسیب نمی بینند.
مخزن دستگاه طعم زن و شورکن نیز با توجه به تناژ تولید محصول ساخته می شوند.
دستگاه خشک کن خشکبار (سرند) در خط خشک کن آجیل
هنگامی که تخمه، بادام، پسته و … بوسیله دستگاه های طعم زن و شورکن طعم دار می شوند، تمامی محصولات خیس می شوند.
برای خشک کردن محصولات از دستگاه خشک کن سرندی استفاده می شود.
خشک کن سرندی از چهار قسمت اصلی تشکیل شده است:
- کوره(جهت تولید گرما)
- فن (دمیدن هوای گرم به محصول)
- سرند(یکی از انواع توری و مش جهت جدا کردن نمک و مواد اضافه )
- موتور و سیستم ویبره قوی
خشکبار پس از قرار گیری روی سطح سرند در خط خشک کن آجیل به کمک سیستم ویبره به جلو حرکت می کند.
در همین حین هوای گرمی به خشکبار دمیده می شود، که باعث محصول خشک شدن خشکبار می شود.
مرحله خشک کردن سرندی آخرین مرحله از خشکبار می باشد و پس از تخلیه محصول از سرند، وارد مرحله بسته بندی می شویم.
دستگاه بسته بندی خشکبار
بسته بندی در خط خشک کردن آجیل یکی از بخش های بسیار مهم در فرایند تولید است.
تولید کنندگانی که تازه پا در عرصه تولید گذاشتند و هنوز برند شناخته شده ای ندارند، داشتن بسته بندی جذاب کمک ویژه ای خواهد کرد.
جهت بسته بندی خشکبار در خط خشک کن آجیل دستگاه های مختلفی طراحی و ساخته شده است.
اینکه شما در چه ظرفیتی کار می کنید و نوع بسته بندی که مد نظر دارید چیست، در انتخاب دستگاه بسته بندی مناسب مهم است.
دستگاه هایی که معمولا برای بسته بندی خشکبار و حبوبات در ظرفیت نیمه صنعتی و صنعتی بکار گرفته می شود موارد زیر هستند:
- دستگاه توزین (تک توزین، دو توزین، چهار توزین و …)
- دستگاه مولتی هد
- دستگاه پرکن
- دستگاه بسته بندی سیل
- دستگاه بسته بندی وکیوم
- دستگاه ساشه (جهت بسته بندی های سلفونی تک نفره)
برای بسته بندی خشکبار در منزل و راه اندازی یک کارگاه کوچک تولیدی می توان از دستگاه های پرکن نیمه اتومات و یک دستگاه دوخت دستی استفاده کرد.
برای داشتن یک خط تولید در خط خشک کن آجیل جهت فرآوری خشکبار و آجیل، علاوه بر دستگاه هایی که در این مقاله عنوان شد ممکن است به تجهیزات دیگری مانند بالابر، نوار نقاله و … نیاز داشته باشید.
شرکت تکسازان صنعت مبنکران نامدار انواع خطوط تولید مواد غذایی را طراحی و تولید می کند و همینطور برای راه اندازی آن به تولید کنندگان مشاوره های رایگان ارائه می دهد.