توضیح خط کامل میوه جات
با توجه به رشد جمعیت و کمبود مواد غذایی حفظ و نگه داری محصولات غذایی مخصوصا میوه جات در خط کامل میوه جات بسیار مورد توجه قرار گرفته است.
طوری که روز به روز اهمیت جلوگیری از اتلاف مواد غذایی و طولانی نمودن زمان ماندن آنها به دلیل رشد صادرات و به دست آوردن بازارهای بایدار بیشتر نمایان می گردد.
چیپس میوه جات چیست؟
در خط کامل میوه جات چیپس میوه جات به میوه هایی گفته میشود که قسمت خوراکی آن پس رسیدن به گونه طبیعی رطوبت فراوانی دارد و بخش اعظم این رطوبت با خشک کردن به شیوه هاي گوناگون براي افزایش عمر نگهداري یا کاربردهاي دیگر، از میوه ها گرفته میشود.
خشک کردن میوه جات در خط کامل میوه جات چگونه انجام می گیرد؟
خشک کردن میوه جات در خط کامل میوه جات یکی از روشهاي جلوگیري از فساد میکروبی آنهاست .
در این روش با دستگاه خشک کن میوه در اثر کاهش میزان رطوبت ، امکان فساد میکروبی بسیار کم میشود و سرعت دیگر واکنشهاي مضر نیز به مقدار قابل توجهی کم میشود.
خشک کردن ضمن اینکه روي محصول اثر حفاظتی دارد وزن و حجم آن را نیز به میزان چشمگیري کاهش میدهد
همین امر باعث می شود از هزینه هاي حمل و نقل و ذخیره سازي میکاهد .
در ضمن خشک کردن در برخی موارد باعث تولید فرآورده هائی میشود که مصرف آنها آسانتر است.
روش خشك كردن و پودر كردن در صنايع غذايي يكي از بهترين و قديمي ترين روشهاي نگهداري مواد غذائي است.
در اين روش هزينه عمل آوري نسبت به ساير روشها كمتر است
پس از عمل آوري ، نگهداري محصولات نيازي به تاسيسات برودتي و سردخانه و غيره ندارد و محصولات در انبار مناسب قابليت نگهداري را دارند.
يكي ديگر از اولويتهاي روش خشك و پودر كردن ميوه ها نسبت به ساير روشها كاهش شديد وزن و حجم محصولات است
اين امر در مسائل ترابري و حمل ونقل و در زمينه حجم اشغالي انبارها خبلي مقرون بصرفه مي باشد.
در واقع با خشک شدن میوه از مقدار آب و رطوبت آن کاسته شده و معده می تواند حجم بیشتری از آن را بپذیرد.
آیا روش های خشک کردن میوه جات و سبزیجات در خط کامل میوه جات روشی کارآمد است؟
روشهای سنتی خشک کردن مواد غذایی بر کیفیت محصول خشک شده تاثیرات منفی می گذارد
مانند:
- افزایش چروکیدگی بافت
- سخت شدن سطح محصول
- تغییرات نامطلوب در رنگ
- عطر
- طعم
- کاهش ارزش غذایی
خشک کردن مواد غذایی را میتوان یکی از قدیمیترین روشهای نگهداری محسوب کرد .
امروزه نیز از این روش در سطح وسیعی استفاده میشود.
صادرات میوههای خشک به دلیل توزیع نامناسب صنایع غذایی و انواع محصولات کشاورزی و فصلی و منطقهای بودن تولید بسیاری از محصولات در جهان پراهمیت شده است.
خط کامل میوه جات خشک عبارتند از:
۱٫عملیات آماده سازی
در این قسمت باید محصولات را برای فرآیند خشک کردن آماده کرد.
لازم به ذکر است که هر کدام از میوه ها فرایند آماده سازی مخصوص به خود را دارد.
۲٫خیساندن
خیساندن یکی از بخش های مهم عملیات آماده سازی است.
خیساندن بعضی از میوه ها که به شدت آلوده باشند کاري است مقدماتی که قبل از شستن آنها انجام می شود.
خیساندن ، چسبندگی مواد خارجی را به محصولات را کم می کند و باعث می شود که محصول در مرحله بعد بهتر شسته شود.
براي خیساندن ، آب گرم به مراتب خیلی بهتر و موثرتر از آب سرد است .
۳٫جداسازی قسمت های زاید
معمولا میوه ها قسمت هایی دارند که برای تبدیل شدن به میوه های خشک باید در خط کامل میوه جات از آنها جدا شوند.
این قسمت ها عبارنتد از:
- غلاف
- پوسته
- دم یا ساقه
- هسته
- پوست (انواع میوه ها)
- مغز (آناناس)
- و به طور کلی قسمتهاي نامناسب یا صدمه دیده